Hisse Senedinin Avantajları ve Dezavantajları

Hisse senetleri piyasasının ülke ekonomisi ve şirketler açısından gelişiminde büyük katkıları bulunmaktadır. Hisse senetlerinin ülke ekonomisine ve şirketlere sağladığı avantajları şöyle sıralayabiliriz;

-Şirketler hisse senedi ihraç ederek fon ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Borçlanma yerine hisse senedi ile fon kaynağı sağlamanın en büyük avantajı şirketlerin borçlanmada ödediği yüksek faizleri ödememesidir. Ancak hisse senedi ile finansmanda şirketler kar elde etmişse ve şirket bu karı şirket ihtiyaçları için kullanmayacaksa kar payı dağıtabilir.

-Şirketlerin hisselerin borsada işlem görmesi şirketlerin güvenirliğini artırmaktadır. Bu da şirketlerin fon ihtiyaçlarını bulmada kolaylık sağlamakta ve borçlanma faiz oranın düşürülmesine yardımcı olmaktadır.
-Hisse senetlerinin borçlanma senetleri gibi herhangi bir vadesi ve geri ödemesi yoktur.

-Hisse senetleri ile ülkeler yurt dışı piyasalardan döviz sağlamaktadır. -Hisse  senedi  finansmanı  ile  sermaye  geniş  halk topluluklarına yayılmak suretiyle dengeli bir gelir dağılımı olmasına sebep olur.
-Hisse senetleri yatırımcılara gelir sağlarken bunu yüksek faizlerle değil enflasyonla değerlenen bir yatırım yoluyla sağlar. Hisse senetleri yatırımcıların gelirini enflasyona karşı korur.(Karan, 2004:308)
Hisse senetlerinin yukarıda saydığımız avantajlarının yanında bazı dezavantajları yer almaktadır. Bunlar;

-Hisse senedi ihraç ederek sağlanan fon ile birlikte yönetimde oy kullanma hakkını da hisse senedi sahiplerine verilmektedir. Bu durumda yeni hissedarların yönetimde söz hakkına sahip olmasına neden olmaktadır. Bu durum anlaşamayan hissedarlar için şirket içi çatışmaya yol açmaktadır.

-Hisse senetleri ile dağıtılan temettüler yasalardan dolayı vergiden düşmemektedir. Borçlanma ile sağlanan fon kaynaklarında faiz vergiden düşmektedir. Bu durum hisse senedi ile fon sağlamanın borçlanma ile fon sağlamadan maliyetli olması söz konusudur.

-Hisse senedi ihracından sonra artan karlılık durumundan yeni ortaklar da faydalanacaklardır.

Hisse Senedi Değerleme Yöntemleri

Hisse senetlerinin gerçek değerlerini ortaya koyan modeller vardır. Bu modeller sayesinde hisse senedinin gerçek değeri belirlenmeye çalışılır. Hisse senedinin bugünkü değeri gerçek değerinin altında ise alım kararı, bugünkü değeri gerçek değerinin üzerinde ise satım kararı verilir. Hisse senedi değerleme modelleri altı gruba ayrılır. Bunlar;

-Iskonto modeli,
-Fiyat/Kazanç oranı yaklaşımı,
-Piyasa değeri/Defter değeri yaklaşımı,
-Solodofsky-Murphy modeli,
-Regresyon modeli, -Yatırım fırsatları yaklaşımı.