Sosyal Sponsorluk ve Cesitleri

14 Ağustos 2011 Pazar
Sosyal Sponsorluk Nedir

Sağlık problemlerine duyarlılık, toplumu tehdit eden belli bir hastalık konusunda gösterilen hassasiyet, rehabilitasyon, yaşlı ve çocuklara yardım merkezi kurmak, sosyal yardım faaliyetlerinde bulunmak gibi çok çeşitli alanlarda sosyal sponsorluk yapılabilir. ( Peltekoğlu, 2001 )
Sosyal sponsorluk kapsamında; çevre, eğitim ve sağlık sponsorlukları sayılabilir: ( Okay, 1998 )

Çevre Sponsorluğu

İşletmelere çok fazla seçenek sunan çevre sponsorlukları, mutlaka bir çevre projesi desteklenmesi değildir, bunların yanı sıra çevre konularında yarışmalar düzenlenebilir, kampanyalar gerçekleştirilebilir, bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yapılabilir, somut yardım programları hazırlanabilir, bir spor karşılaşması ya da düzenlenen konserin geliri bağışlanabilir. ( Peltekoğlu, 2001 )
Çevre sponsorluklarının en güzel örneklerinden birisi, Unilever'in 1992-1996 yılları arasında uygulamaya koyduğu ve “ IPRA ( International Public Relations Association ) Golden Award ve B.M. ( Birleşmiş Milletler ) ödülleri” alan “Rama Cansuyu projesi”'dir. Bu proje kapsamında, Türkiye'nin önemli sulak alanlarından birisi olan ve yetersiz yağış yüzünden kuşların barındığı ve ürediği sazlıkların kuruması sonucu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan İzmir Kuş Cenneti'ne ihtiyacı olan su getirilmiştir.

Eğitim Sponsorluğu

Eğitim sponsorluğu kapsamında; okulların, yüksek okulların,vakıfların, kütüphanelerin, araştırma ve projelerinin mali olarak ya da tachizat bakımından desteklenmesi söz konusudur. ( Okay, 1998 )

Turkcell'in ÇYDD ( Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ) ile beraber düzenlediği “Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları” projesi kapsamında kalkınmaya öncelikli yörelerdeki 32 ilin kırsal kesiminde, okuma azmi ve kararlılığı gösteren 5.000 kız öğrenci, burs ve ders aracı desteği ile ailelerine yük olmadan eğitimlerine devam edebilme “ Halk Sağlığı ve Aile Planlaması” eğitimi alabilme, büyük kentlerde yapılacak kültür gezilerine katılabilme ve meslek edinebilme olanaklarına sahip olmaktadırlar.