Spor Kulubu Sponsorlugu

14 Ağustos 2011 Pazar
Spor Kulübü Sponsorluğu

Bu tür sponsorlukta esas olarak, sponsor kuruluş için reklam faaliyetinde bulunan takımlara finansal destek yapılmaktadır. Sponsorluğu yapılan takımlar, bireysel sporcuların desteklenmesi gibi sponsor firmayı veya kuruluşu üzerlerinde taşıdıkları veya kullandıkları spor malzemeleri ve giysileriyle izleyicilere duyurmada, reklamlarda yer almada ( Pepsi'nin A milli futbol takımının sponsorluğunu yapması ve reklamlarda takımı kullanması ) ve takım içinden bireysel sporcuların sponsorluğundaki gibi belirli nitelikler taşıyan sporcuların seçilerek hedef kitleyle ilişki kurmada kolaylık sağlamaktadır. ( Okay, 1998 )

Takım sponsorluğuna kitle iletişim araçlarında daha fazla yer ayrılması, bazı karşılaşmaların televizyondan naklen yayınlanması sponsor kuruluşların izleyiiciler tarafından daha çok tanınmasına olanak sağlamaktadır. Örneğin, İngiltere'de az tanınan CR Smith Şirketi, Celtic FC'nin sponsorluğunu yaparak İskoçya'da % 37 oranında tanınırlık elde etmiştir. ( Parker, 1990 )

Bir takımı desteklemek orta veya uzun vadeli bir proje gerektirir. Yine de bütçe sınırlı ise, takımı sadece bir turnuva boyunca desteklemek de mümkündür. Uzay Gıda'nın ürünü olan Ruffles, Avrupa Şampiyonası yolundaki Basketbol A Milli Takımımızı, 30 Ekim 1996' da Hırvatistan ile oynadığı maçta. desteklemiştir. Ruffles, maç sırasında dans grupları, ponpon kızlar ve müzik yayınıyla da seyirciyi coşturarak takımımızın bu zor sınavda yanında olmuştur.(Dünya Gazetesi,29.10.1996.)
Fenerbahçe Spor Klübü 1997 yılı için, Oyak Sigorta ile anlaşma yapmış ve bu şirketten 1 yıllığına isim hakkı olarak 200 milyon almıştır. (Cumhuriyet,12 Kasım 1996.)

Compaq Computer Ltd. bir sene önceki birlikteliğinden memnun kaldığı için, İngiliz Rugby Ligi takımlarından Brandford Bulls ile olan sponsorluk sözleşmesini 500 bin pound'a 2 yıllığına uzatmıştır. ( The Hollis Sponsorship Newsletter, 3-97, Vo1. 4, Iss, 32,s.5.)