Sponsorlugun Gelisme Nedenleri

14 Ağustos 2011 Pazar
Sponsorluğun Gelişme Nedenleri

The Sponsorship Report'da yer alan bir araştırmaya göre 2000-2001 yılları arasında dünyada reklam harcamaları %5.8 oranında artarken sponsorluk harcamaları %12 oranında artmıştır. (Paksoy, 2002)

2000 yılında 22 milyar dolarlık sponsorluk harcaması yapılırken bu rakam 2001 yılında 24,5 milyar dolara yükselmiştir. (Argan ve Katırcı, 2002)

Sponsorship 2002 pazar analizine göre 2001'deki ekonomik durgunluğa karşın sponsorluk pazarı % 7'lik bir büyüme göstermiştir

Bu artışların en önde gelen sebepleri olarak şunlar sıralanmaktadır. ( Paksoy, 2002):
-Dijital yayıncılık, kablo ve uydu yayınları, internet gibi tüketiciye yönelik yeni mecraların ortaya çıkışı ile TV reklamlarının etkisinin azalacağı beklentisi,
-Kurumların sosyal sorumluluğunun, tüketici nezninde giderek daha da önemli rol oynaması,
-Kurumların, reklam ve PR çalışmalarından kısa süre sonra sonuç almayı beklemeleri; reklamın kısa sürede sonuç getirmesine karşılık PR'ın etkilerinin ancak uzun vadede belli olması, buna karşılık sponsorluğun şirketin hem kısa, hem de uzun vadeli amaçlarına hizmet edebilmesi; bir yandan satışları arttırırken diğer yandan kurum imajını ve müşteri bağlılığını da güçlendirebilmesi; yani hem reklamın, hem de PR'ın fonksiyonunu üstlenebilmesi.

Meeneghan (1991) ise, sponsorluğun gelişiminde, ilk etapta iki faktörün rol oynadığını belirmiştir. Bunlardan ilki olarak, özel olay (event) sahiplerinin/düzenleyicilerinin ve işletmelerin, olayların ticari potansiyelini keşfetmelerini ve olayların kendi içinde birçok sponsorluk fırsatını barındırmasını göstermektedir.

Menneghan'a (1991) göre,özel olaylar kendi içinde birçok sponsorluk fırsatını barındırmaktadır. Firmalar, bir bütün olarak olayın kendisine, olayın içindekiherhangi bir aktiviteye veya kişiye destek olabilirler, veya olayın yayın sponsorluğunu üstlenebilmektedirler. Özel olay sahipleri/düzenleyicileri ise , giderek artan maliyetler karşısında sponsorlardan elde edecekleri gelirlere karşı kayıtsız kalamamaktadırlar.
İkinci faktör olarak, geleneksel medya ortamında giderek artan yığılma ve karışıklığı ve insanların bu durum karşısındaki hoşnutsuzluğunu göstermektedir. Sponsorluk, firmaların, bu yığılma ortamından sıyrılmasına ve tüketicilerinin boş vakitlerinde, onların değer verdiği bir olayı destekleme yoluyla onlara ulaşarak, kendilerini gösterme fırsatı yaratmaktadır.(Meeneghan, 1991)

Meeneghan'ın değindiği bu iki faktör dışında, sponsorluğun gelişimini hızlandıran diğer başka faktörler de vardır. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir (Akyürek, 1998):

— Alkol ve sigara üreten firmalara getirilen reklam yasağıyla beraber bu firmaların, reklamlarını yapabilecekleri alternatif mecralar aramaları ve en uygun araç olarak sponsorluğa yönelmeleri,

— Giderek artan reklam maliyetleri karşısında, firmaların, reklama göre daha düşük maliyetli olan sponsorluğu tercih etmeleri,
— Firmaların, sponsorluk ile medyada geniş olarak yer alabilmeleri,
— Sponsorluk faaliyetlerindeki başarıların kanıtlanmış olması,
  İnsanların dinlenmek için daha fazla para, zaman ve olanak ayırmalarının işletmeleri sponsorluğa yöneltmesi.
Bu gibi nedenlerden ötürü gelişen sponsorluk, firmalara çeşitli amaçlarını gerçekleştirme fırsatı vermektedir.